Σελίδες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ταυτοποιώντας την απώλεια

Το The Symptom Projects συνεχίζει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Άμφισσας και στους Δελφούς το εκθεσιακό του πρόγραμμα: Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης “Ταυτοποιώντας την απώλεια” σε επιμέλεια της Νίκης Παπασπύρου και του Κώστα Χριστόπουλου και, μια ημέρα πριν, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Πτυχώνοντας μια πνοή” της Λίζης Καλλιγά, σε επιμέλεια του Αποστόλη Αρτινού
 

the symptom 07
“Ταυτοποιώντας την απώλεια”
Επιμέλεια: Νίκη Παπασπύρου- Κώστας Χριστόπουλος
Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας (Υπολοχαγού Γάτου 12 & Αθανασίου Δημητρά, Άμφισσα) και Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Εγκαίνια: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, 20.00, Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας
Διάρκεια έκθεσης: 9 - 23 Οκτωβρίου, 2016
Ώρες λειτουργίας:
Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας, καθημερινά 18.00 - 22.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, καθημερινά 8.00 – 20.00 
 
H έννοια της απώλειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διαδικασία συγκρότησής της ταυτότητας. Ο στόχος της έκθεσης είναι μέσα από την πολυμορφία και ποικιλομορφία της τέχνης να διερευνηθούν οι μετασχηματισμοί της ταυτότητας, αλλά και οι εκφράσεις της απώλειάς της.
Η έκθεση Ταυτοποιώντας την απώλεια είναι ένας ανολοκλήρωτος κατάλογος μιας σειράς προσπαθειών διαφύλαξης σημείων και ιχνών, τόπων και προσώπων από τη λήθη· μια ατελής σειρά καταφάσεων στην επιλεκτικότητα της μνήμης· μια μη πλήρης παράθεση έργων σύγχρονης τέχνης που αντιστέκονται στη φθορά και αντιμετωπίζουν την αστάθεια επισημαίνοντάς την· έργων τέχνης, τέλος, που διαβλέπουν τη συγκρότηση της ταυτότητας μέσα από την ίδια την απώλεια.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Ιάνθη Αγγελίογλου, Χρύσα Βαλσαμάκη, Χρήστος Βενέτης, Λυδία Δαμπασίνα, Αναστασία Δούκα, Δημήτρης Εφέογλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Σοφία Κανάκη, Δημήτρης Κατσούδας, Μαρία Λοϊζίδου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Γιάννης Μιχαηλίδης, Βίκυ Μπέτσου, Φωτεινή Παπαχατζή, Φώτης Ραφτόπουλος, Κύριλλος Σαρρής, Σοφία Σιμάκη, Εύα Στεφανή, Νίκος Τρανός, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιώργος Χατζημιχάλης, Ζωή Χούντα.


es-optron 04
Λίζη Καλλιγά
“Πτυχώνοντας μια πνοή”
Πλατεία Ηρώων 1 & Πανουργιά, Άμφισσα
Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 - 23 Οκτωβρίου, 2016
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18.00 – 22.00

Όταν πεθαίνει η μητέρα της, η Λίζη Καλλιγά επισκέπτεται το χώρο του διαμερίσματός όπου εκείνη ζούσε. Σκεπάζει όλα τα έπιπλα μ' ένα διάφανο πλαστικό και τα φωτογραφίζει. Τα παγώνει στη σιωπή αυτής της αποχώρησης, αλλά και πριν αναχωρήσουν κι αυτά. Τα πακτώνει στην ατμόσφαιρά τους, στις αναμνήσεις που εγείρουν, στις χειρονομίες της μητέρας της, σε ό,τι αυτά μπορούν ακόμη κάτι να ανακαλέσουν. Τα εμψυχώνει μ' εκείνη την πνοή που τα ενέπνευσε και διέσωσε το σχήμα τους στον καταμετρημένο της χρόνο. Τα θωρακίζει έτσι μέσα στην αμηχανία του πένθους, και τα καθιστά ορατά στον αργό του χρόνο.

Στο χώρο της έκθεσης το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 8μμ. οι ποιητές Δήμητρα Ιωάννου, Νίκος Κτιστόπουλος, Όλια Λαζαρίδου, Μανώλης Μπαμπούσης, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Δανάη Σιώζιου και Μάριος Χατζηπροκοπίου θα διαβάσουν ποιήματά τους με θέμα την Απώλεια.


Στις παράλληλες εκδηλώσεις του The Symptom Projects εντάσσονται για φέτος δύο ακόμη εκθέσεις των εικαστικών Γιώργο Σκυλογιάννη και Κώστα Τσικνή.
 

"Η αλχημεία του ίχνους"
Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σκυλογιάννη στο χώρο του εργαστηρίου του στα Ταμπάκικα της Άμφισσας. 8 – 23 Οκτωβρίου 2016. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 18.00 -22.00.

Σχέδια λιτά, μίνιμαλ και σε ένα βαθμό φέροντα την αίσθηση του ανοίκειου, συναπαρτίζουν την έκθεση του Γιώργου Σκυλογιάννη. Η τεχνική συνίσταται στη διατήρηση του κατακτημένου, γνώριμού του ύφους, υπό την αίρεση μιας ιδιαίτερης αντιστροφής∙ βρισκόμαστε ενώπιον σχεδίων που συγκροτούν μορφές χωρίς βάθος –ή ενός προσχηματικού, ενσωματωμένου βάθους– κατ’ αναλογίαν της τεχνοτροπίας του Μανέ, όπως την προσδιορίζει ο Μισέλ Φουκώ: είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτύχει κανείς μια ζωγραφική που ακολουθεί την αντίστροφη πορεία, όχι, δηλαδή, εκείνη που θέτει στο επίκεντρο το παριστώμενο με φορά προς το βάθος του, αλλά από τη σταδιακή έκλειψη του βάθους προς τις αυτόνομες μορφές. Από την άποψη αυτή, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σκεφθούμε, καθώς η εικαστική τέχνη έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται απλώς μια οπτική εμπειρία, την ενδεχόμενη χρήση του ρήματος ‘‘σκιαγραφεί’’ όταν αναφερόμαστε στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της παρούσας έκθεσης. Οι σκιαγραφήσεις της, εν τέλει, λειτουργούν και στα δύο επίπεδα, επίπεδα ετερογενή μα αναγκαία εκατέρωθεν: αυτό της εικαστικής απεικόνισης και εκείνο της γλωσσικής αναπαράστασης. Απομένει στον θεατή ν’ αποφασίσει εάν κάποιο εκ των δύο κυριαρχεί. Ιδού, λοιπόν, μια από τις εξαίσιες λειτουργίες της τέχνης: μας δημιουργεί εσωτερικές συναισθηματικές αντιδράσεις, τις οποίες δεν αρκούν ώστε να τις εξηγήσουν τελεσίδικα –ενδεχομένως και απλώς να τις περιγράψουν– ούτε το ίδιο έργο τέχνης καθεαυτώ, ούτε οι θεωρητικές επεξεργασίες.
Ιορδάνης Κουμασίδης


"Θέφτικο είναι... Νο 2"
Εγκατάσταση του Κώστα Τσικνή στο υπόγειο του παλαιού νοσοκομείου της Άμφισσας.
Διάρκεια έκθεσης: 9 - 23 Οκτωβρίου, 2016.
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18.00 – 22.00.


Κάποτε μία κινέζα πουλώντας μικρά πραγματάκια επαναλάμβανε την έκφραση θέφτικο είναι, εννοώντας ότι είναι φτηνό. Σε αυτή την παράφραση εγώ βρίσκω μία ταυτότητα.”
Κώστας Τσικνής

Δεν υπάρχουν σχόλια: