Σελίδες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Δρόσος Κραβαρτόγιαννος



Ο Δρόσος Κραβαρτόγιαννος γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1935 και πέθανε το Σεπτέμβριο του 2019. Τελείωσε το Γιάγτζειο Γυμνάσιο Άμφισσας και στη συνέχεια σπούδασε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως φαρμακοποιός στην Άμφισσα από το 1962 έως το 2001). Τη ζωή του ανάλωσε σε δύο τομείς, τη φαρμακευτική και την αρχαιολογία, τούς οποίους υπηρέτησε με πάθος, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στον χώρο του αθλητισμού.

Ασχολήθηκε με την επιστημονική έρευνα και τον πολιτισμό. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος τής Κινηματογραφικής Λέσχης Άμφισσας και τής Εταιρείας Φωκικών Μελετών. Διετέλεσε πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φωκίδας και άμισθος καθηγητής στο Τεχνικό – Επαγγελματικό Λύκειο από το 1977 έως το 1986, σε πέντε μαθήματα. Μέλος της Εταιρείας Φωκικών Μελετών, της Εταιρείας Στερεοελλαδικών Μελετών, της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, της Ελληνικής Νομισματικής Εταιρείας, του Συλλόγου “Οι φίλοι του Νομισματικού Μουσείου”, της Εταιρείας Κοινωνικής και Ψυχικής Υγείας, της Numismatic International και της American Numismatic Society.


Έλαβε μέρος στο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας της Φαρμακευτικής που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1989, ως εισηγητής με θέμα: Les plantes du mont Parnasse decrites par l’ explorateur Wheler (1676). Επίσης ήταν εισηγητής σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα σε θέματα Ιστορίας, Λαογραφίας, Φιλολογίας, Αρχαιολογίας και Νομισματικής. Συλλέκτης και ερευνητής αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, ρωμαϊκών, ελληνορωμαϊκών, βυζαντινών, μεσαιωνικών, τουρκοκρατίας και νεώτερων ελληνικών. Κάτοχος άδειας συλλογής αποτελούμενης από 2.500 νομισμάτων την οποία δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας. Δημοσίευσε 100 περίπου μελέτες με αντικείμενο το νόμισμα, εκ των οποίων 35 σε βιβλία και ανάτυπα και επί πλέον πέραν των 100 (σε βιβλία ή ανάτυπα) αναφερόμενες στην τοπική ιστορία, λαογραφία, αρχαιολογία, τουρισμό (τουριστικοί οδηγοί 4 και σχόλια στα “Φωκικά” του Παυσανία και σε κείμενα ξένων περιηγητών), καλές τέχνες, αθλητικά δρώμενα κ.λπ.


Εκδότης και διευθυντής του περιοδικού ποικίλης ύλης “Τετράμηνα” από το 1974 συνεχώς (81 τεύχη έως το 2007) και του ετήσιου τόμου “Φωκικά Χρονικά”. Υπεύθυνος ύλης της επετηρίδας “Φωκικά Γράμματα τής Εταιρείας Φωκικών Μελετών. Συνέταξε τον τόμο με βιβλιογραφικό υλικό περί της Άλωσης του Κάστρου των Σαλώνων από τον Πανουργιά, Γκούρα κ.λπ. (10 Απριλίου 1821), στοιχεία που προκάλεσαν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση Εθνικού τοπικού εορτασμού. Συγγραφέας των λημμάτων τύπου και δημοσιογραφίας της Φωκίδας Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικοῦ Τύπου. Έγραψε τον β’ τόμο (500 σελίδων) του έργου: “Ιστορία της πόλεως Αμφίσσης” (Συμπληρώματα), προσθέτοντας επίσης στον α’ τόμ. του Π. Καλονάρου αρκετές διορθώσεις και τη βιβλιογραφία περί Άμφισσας (1952-1997).


«… Από το 1963 άρχισα ν’ ασχολούμαι με διάφορους τομείς, κοινωνικής δραστηριότητας στη γενέτειρά μου, την Άμφισσα. Συνέβαλα στη συλλογή και απόκτηση των πρώτων 8 000 τόμων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμφίσσης και στην οργάνωση και παγίωση των ετήσιων εορτών Λόγους και Τέχνης με το όνομα «Φωκικά» 1964, 1965 και 1966. Υπήρξα ιδρυτής και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αμφίσσης, (Παράρτημα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση της Αγλαΐας Μητροπούλου), με τριετή λειτουργία (1964-66) και προβολή 25 ταινιών. Υπεύθυνος Προγράμματος και εκφωνητής του Δημοτ. Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμφίσσης (1965-66). Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Σκακιού Ανατολ. Στερεά, Ευβοίας (1992-1998). Διετέλεσα Αναπληρωτής Έφορος Περιοχής Στερεάς – Εύβοιας του ΣΕΠ και εκδότης-υπεύθυνος ύλης της προσκοπ. Εφημερίδας «Ηνίοχος». Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της «Εταιρείας Φωκικών Μελετών» (1973) και μέλος της «Εταιρείας Στερεοελλαδικών Μελετών» ...»
Δρόσος Κραβαρτόγιαννος



Ο συλλέκτης Δρόσος Κραβαρτόγιαννος

Όταν ο Δρόσος Κραβαρτόγιαννος εισήχθη  στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών ο πατέρας του, φαρμακοποιός και αρχαιολάτρης και αυτός, του χάρισε μια χούφτα αρχαία νομίσματα. Ήταν το κίνητρο για το ξεκίνημα μιας συλλογής αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και μεσαιωνικών νομισμάτων, αλλά και του νεότερου ελληνικού κράτους μέχρι την καθιέρωση του ευρώ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα ο γνωστός συνάδελφος από την Άμφισσα, Δρόσος Κραβαρτόγιαννος, τον οποίο σας είχαμε παρουσιάσει το Σεπτέμβρη του ’90, πήρε τα πρώτα μαθήματα από την Ειρήνη Βαρούχα, διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου. Αυτή ήταν που τον βοήθησε στην ταξινόμηση των χάλκινων μακεδονικών νομισμάτων που είχε ανασύρει από το βυθό ενός μικρού λιμανιού με το όνομα Ανεμοκάμπι κοντά στο Γαλαξίδι. Το «θησαυρό» αυτό τον είχε δημοσιεύσει το 1969 στο περιοδικό «Στερεά Ελλάς» και το 1975 στο δικό του περιοδικό, τα «Τετράμηνα». Ακολούθησε πλήθος μελετών, ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων των νομισματικών ευρημάτων που αποκτούσε κατά καιρούς, στα περιοδικά του «Τετράμηνα» και «Φωκικά Χρονικά», αλλά παράλληλα και μελετών νομισματικών ευρημάτων σωστικών ανασκαφών της Ι αρχαιολογικής περιφέρειας Δελφών που του ανέθεσαν οι έφοροι αρχαιοτήτων Πέτρος Θέμελης, μετέπειτα καθηγητής Παν/μιου Κρήτης, και Βαγγέλης Πεντάζος.

Όταν η συλλογή του έφτασε αισίως τον αριθμό των 2.500 νομισμάτων -ως επί το πλείστον ευρημάτων Άμφισσας, Φωκίδας και γειτονικών νομών-, πήρε την απόφαση να τη δωρίσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας που ήταν τότε υπό κατασκευή. Η δωρεά έγινε αποδεκτή και η συλλογή εκτίθεται σε ειδική αίθουσα του ορόφου ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου με ευρήματα κατά θεματικές ενότητες, μία εκ των οποίων είναι και αυτή των νομισμάτων.

Ο Δρόσος Κραβαρτόγιαννος, ο φαρμακοποιός που με την πλούσια ερευνητική, εκδοτική, ιστοριογραφική του δράση τίμησε όσο ελάχιστοι τον κλάδο μας, με το βιβλίο «Αρχαία Νομίσματα – Ιστορικά τεκμήρια» φέρνει στο φως νέα στοιχεία που συμπληρώνουν την ιστορία των αρχαίων μας προγόνων και σε μερικές περιπτώσεις ανατρέπουν κρατούσες θεωρίες των αρχαιολογικών δεδομένων, καταδεικνύοντας έτσι τη συμβολή του αρχαίου νομίσματος στην αρχαιολογική-ιστορική έρευνα.

Δρόσος Κραβαρτόγιαννος, Αρχαία νομίσματα, ιστορικά τεκμήρια, Άμφισσα 2009, 248 σελ.



Ο συγγραφέας, γνωστός αρχαιόφιλος, ιστοριοδίφης και εκδότης, αλλά και συλλέκτης, ο οποίος δώρισε τη νομισματική του συλλογή (πάνω από 2.500 νομίσματα) στο Μουσείο της Άμφισσας, στον τόμο αυτόν παρουσιάζει και σχολιάζει ιστορικά, με γόνιμο τρόπο, τα τοπικά νομίσματα – τη συλλογή του, τους θησαυρούς και μεμονωμένα ευρήματα. Με τον τρόπο αυτόν, μια σημαντική νομισματική συλλογή γίνεται έναυσμα για την εμβάθυνση του ρόλου του νομίσματος στην ιστορική μας γνώση.

(δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, τ. 111, Ιούνιος 2009, Αρχαιολογικά Νέα)








Δεν υπάρχουν σχόλια: