Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Αρχοντικό Αραπόπουλου

Ένα επιβλητικό νεοκλασικό στο κέντρο της Άμφισσας

 


Η Νεοκλασική οικία των κληρονόμων του δικηγόρου της Άμφισσας, Ηλία Θεοδώρου Αραπόπουλου, στη διασταύρωση των οδών Πανουργιά 7 και Κόκκαλη, κατασκευάστηκε περίπου το 1895. Ο Ηλίας Αραπόπουλος (δικηγόρος στο επάγγελμα για 55 έτη)  αγόρασε το συγκεκριμένο σπίτι το έτος 1939. Το κτίριο στέγασε για αρκετά χρόνια υπηρεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Χωροφυλακής Άμφισσας. Το έτος 1957 εγκαταστάθηκε στο οίκημα μόνιμα η οικογένεια του Ηλία Αραπόπουλου. Το σπίτι κατοικείτο συνεχώς ως το έτος 2003, κατά το οποίο απεβίωσε η ιδιοκτήτριά του Γιαννούλα σύζυγος του Ηλία.

Στη διώροφη οικία, το ισόγειο επικοινωνεί με το ανώγειο με εσωτερική σκάλα. Στο ισόγειο στεγάστηκε το δικηγορικό γραφείο του ιδιοκτήτη. Επίσης οι υπόλοιποι χώροι ήταν μισθωμένοι για αρκετά χρόνια από το Εργατικό Κέντρο της Άμφισσας, τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών του ΚΤΕΛ της πόλης  και από γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών. Διέθετε και υπόγειο με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους της συλλογής ελαιοκάρπου, αφού ο ιδιοκτήτης εκτός από δικηγόρος υπήρξε ένας σημαντικότατος ελαιοπαραγωγός της περιοχής.



Το οίκημα έχει τρία μπαλκόνια, το μεγαλύτερο είναι ανατολικά στην οδό Πανουργιά. Διακοσμούνται από σιδεριές με περίτεχνα σχέδια, όπως και τα φουρούσια στα οποία στηρίζονται.  Στο ανώγειο κομμάτι του υπάρχουν περιμετρικά, οκτώ μεγάλα παράθυρα διακοσμημένα με κορνίζες  για να εισέρχεται άπλετο φως στο σπίτι και υπάρχουν δύο ακόμη στο ισόγειο. Χαρακτηριστικό του οικήματος είναι το κοίλωμα που γίνεται στον τοίχο του σπιτιού που είναι επί της οδού Πανουργιά. Πρόκειται για «αρχιτεκτονική παρέμβαση» μοναδική στα αρχοντικά της πόλης!



Η οικία με Υπουργική Απόφαση, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (15-5-1997).


Πηγή: https://3odimamfissas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: