Σελίδες

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η νύχτα των στοιχειών

Η νύχτα των στοιχειών είναι η σημαντικότερη αποκριάτικη εκδήλωση της Άμφισσας και συμπίπτει πάντα με το τελευταίο Σάββατο της αποκριάς. Αυτή τη νύχτα, το «Στοιχειό της Χάρμαινας», της συνοικίας των ταμπάκικων, το πιο έξυπνο και δυνατό απ’ όλα τα στοιχειά της πόλης, κυριολεκτικά ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής αλλά και ο προστάτης όμως των Ταμπάκηδων, κατεβαίνει τα σκαλιά του Αγίου Νικόλαου για την πλατεία Κεχαγιά όπου θα συναντήσει μαζί με τα παρατρεχάμενα ξωτικά του, τα άλλα δύο Στοιχειά της πόλης μας, της Τέχολης και του Γκιριζιού, όπου και θα παλέψουν. Συνήθως νικητής βγαίνει πάντα αυτό :-)
Η εκδήλωση αυτή έχει ένα μοναδικό λαογραφικό αλλά και εικαστικό ενδιαφέρον γιατί το παραδοσιακό αυτό έθιμο προσεγγίζεται σήμερα μέσα από μια σύγχρονη εικαστική ματιά.
Οι φορεσιές που είναι από δέρματα και τομάρια ζώων, το έντονο ναΐφ μακιγιάζ, η ψυχεδελική μουσική, ο υποβλητικός φωτισμός, μεταφέρουν το λαογραφικό αυτό δρώμενο, με την ταπεινότητα των αναφορών του, σε ένα άλλο πλαίσιο. Βίντεο αλλά και περισσότερα για τον μύθο του στοιχειού της Χάρμαινας μπορείτε να βρείτε: ΕΔΩ






Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Κουλελή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: