Σελίδες

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Ο μπάρμπα Γιώργος

Του Σάββα Γιαννοσπύρου

 


     Σουσαμάτες. Ένα αρτοσκεύασμα της Μεγάλης Παρασκευής, που γινόταν με βάση το σουσαμέλαιο (αντί ελαίου). Το έφεραν οι πρόγονοί μας από τη Μικρά Ασία και για πρώτη φορά "λανσαρίστηκε" (και έγινε έθιμο) από τον παππού μου Σάββα Νικολάου και πατέρα του θείου μου Νίκου Νικολάου. Ο θείος Νίκος συνέχισε σαν αρτοποιός και "μεγαλούργησε" στο σημερινό φούρνο της πλατείας Ησαΐα, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα ο γιός του Χρήστος. Ο παππούς μας έφτιαξε μάλιστα το δικό του φούρνο στον συνοικισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (όταν εγκαταστάθηκαν στην Άμφισσα) και έγινε "δάσκαλος" για πολλούς αρτοποιούς της Φωκίδας (και όχι μόνο) . 

     Ο Μικρασιάτης μπάρμπα Γιώργος Καλογιάννης ήταν κουμπάρος -φίλος -γείτονας-"αδέρφι" με τον παππού μου και όλα όσα πουλούσε στο τρίτροχο (κουλούρια-ζαχαρωτά-σουσαμάτες) τα προμηθευόταν από αυτόν. Τις συνταγές για το σάμαλι (το έψηνε στο φούρνο του παππού), το μαντολάτο, το παστέλι ,το παγωτό (είχε και άλλο "τρίτροχο" καροτσάκι ,καλοκαιρινό κίτρινου χρώματος για το παγωτό χωνάκι) που έφτιαχνε και δυστυχώς "τις πήρε μαζί του", ή τις έχασαν τα παιδιά και τα εγγόνια του.


(ΦΩΤΟ/Άμφισσα - δεκαετία ΄80 - Γωνία Σταλλού & Γιαγτζή, έξω από κατ. Αναστ. Γαζή / Μπάρμπα Γιώργος Καλογιάννης-Κούλα Καλογιάννη, κόρη του)

Δεν υπάρχουν σχόλια: