Σελίδες

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Νάκος Πανουργιάς

Γιος του οπλαρχηγού Πανουργιά. Γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1801 και πέθανε επίσης στην Άμφισσα το 1863. Σε ηλικία 23 ετών ήταν κιόλας αρχηγός Ελλήνων πολεμιστών. Νεαρός διακρίθηκε στην ένδοξη μάχη των Βασιλικών, στο πλευρό του πατέρα του και τον διαδέχθηκε στην αρχηγία του σώματός του.
Κατά τον Ιούλιο του 1824 μεγάλη στρατιά υπό τον Αμπάζ Πασά ξεκίνησε από την Λαμία για να αλώσει την Άμφισσα. Ο γέρο-Πανουργιάς γνωμάτευσε να καταλάβουν την Άμπλιανη και ο Νάκος Πανουργιάς εκστράτευσε αμέσως με 700 άνδρες.
Σύντομα έσπευσαν και οι Γ. Δράκος, Γιώτης Δαγκλής, Σκαλτσάς, Κίτσος Τζαβέλας, Παναγιωτάκης Νοταράς, Περραιβός και Καραϊσκάκης με όσους άνδρες μπορούσαν και άρχισαν να οχυρώνονται.
Η πιο επικίνδυνη θέση ήταν αυτή της Κούλιας και ο Νάκος Πανουργιάς δεν δεχόταν με τίποτα να την παραχωρήσει σε άλλον. Η μάχη άρχισε από το πρωί με την ανατολή του ηλίου και συνεχίσθηκε μέχρι την νύχτα.
Οι Τούρκοι, πολυπληθέστεροι των Ελλήνων, προσέβαλλαν με τηλεβόλα όπλα τη θέση Κούλια. Μέχρι το απόγευμα η μάχη ήταν αμφίρροπη, όπου έφτασε βοήθεια στον Νάκο Πανουργιά από την Άμφισσα.
Η αριστερή και η κεντρική πτέρυγα των εχθρών άρχισε να υποχωρεί και μόνο η δεξιά πτέρυγα που πολιορκούσε τον Πανουργιά άντεχε. Όμως όταν άρχισε να πέφτει η νύχτα υποχώρησε και αυτή.
Τότε πρώτος ο Κίτσος Τζαβέλας βγήκε από τους προμαχώνες ξιφήρης και τον ακολούθησε και ο Πανουργιάς και άρχισαν να καταδιώκουν τον εχθρό, παίρνοντας λάφυρα δύο κανόνια, πολλά όπλα και πολεμοφόδια, άλογα και όλες τις αποσκευές του Αρχιστράτηγου Αμπάζ Πασά, ο οποίος υποχώρησε στη Γραβιά. Οι Έλληνες τον κατεδίωξαν και τον ανάγκασαν να επιστρέψει στη Λαμία.
Όταν την Επανάσταση φώτισε η μεγάλη φυσιογνωμία του Καραϊσκάκη, ο Νάκος Πανουργιάς τάχθηκε στο πλευρό του, τον ακολούθησε σε όλες τις εκστρατείες και διακρίθηκε σε όλες.
Συνέχισε την πολεμική του δράση μέχρι το τέλος του Αγώνα και έδωσε την τελευταία του μάχη στη Πέτρα της Βοιωτίας το 1829, όπου και έδειξε μεγάλη γενναιότητα.
Ο Ιωάννης Πανουργιάς έχει και πολιτική δράση:
Πληρεξούσιος της Άμφισσας στην Εθνοσυνέλευση του 1843 . Τιμήθηκε από τον Όθωνα με τον βαθμό του υποστράτηγου. Από την έναρξη της συνταγματικής βασιλείας το 1844 μέχρι τον θάνατό του ήταν βουλευτής Παρνασσίδος.
Το 1854 ως στρατιωτικός ηγέτης σώματος εθελοντών με το βαθμό του υποστράτηγου, τάχθηκε με το μέρος των υπόδουλων της Θεσσαλίας και πολέμησε αποτελεσματικά στη περιοχή του Αλμυρού.

Επιστολή του Νάκου Πανουργιά και του Κωνσταντίνου Δυοβουνιώτη στον Δ. Χατζίσκο που του εξηγούν τα σχέδια τους να επιτεθούν στο Δομοκό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: