Σελίδες

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ταξίδι στη Χώρα των Λοκρών




Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής καιΨυχικής Υγείας είναι ένα μη κυβερνητικό, επιστημονικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 και από τότε έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία και παράλληλα έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Μια ομάδα συνεργατών με τον Π. Σακελλαρόπουλο από το 1964 άρχισε να εργάζεται για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής.  
 
Η Εταιρία επιδιώκει πρωτίστως την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, την έγκαιρη αντιμετώπισή τους και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών. Βασικό χαρακτηριστικό των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι ότι αυτές παρέχονται στην κοινότητα και διαπνέονται από το πνεύμα και την ιδεολογία της Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη σηκώνει το ουσιαστικότερο βάρος των υπηρεσιών που έχει ανάγκη ένας πληθυσμός.
Ή Άμφισσα μάλιστα ήταν από τις πρώτες πόλεις που επελέγησαν για να συμμετάσχουν σ' αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα αποασυλοποίησης. Σε διάφορα διαμερίσματα της πόλης ζουν σήμερα δεκάδες ψυχικά ασθενείς που προσπαθούν με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών της Εταιρείας να επανενταχθούν στην κοινωνία.
Πρόσφατα μια ταινία της Ίρις Ζαχμανίδη επιχειρεί να καταγράψει αυτό το ενδιαφέρον πείραμα στη ζωή της μικρής μας πόλης. Ο Γιάννης, ο Χρήστος, ο Λουκάς, τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες, από 40 ως 60 ετών, συγκατοικούν σε ένα προστατευμένο διαμέρισμα στην Άμφισσα.
Ψυχικά νοσούντες, τελούν υπό την καθημερινή εποπτεία της Εταιρείας, αλλά που ρυθμίζουν όμως μόνοι τους τα του οίκου τους αναπτύσσοντας τη δική τους προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. 

Σε διάδραση μεταξύ τους, και με τους θεραπευτές, με τους άλλους ασθενείς, με την πόλη και τους πολίτες της Άμφισσας, με το χώμα, τις ελιές και τα πελώρια βουνά που τους περιβάλλουν, δια-δρούν και με τη δημιουργό της ταινίας: αυτή επιθυμεί να τους γνωρίσει και κατανοήσει σε βάθος, εκείνοι ανταποδίδουν, παίζοντας στην ταινία της. 

Η ταινία προβλήθηκε στο19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (Νύχτες Πρεμιέρας), στις 26 Σεπτεμβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: