Σελίδες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Για την ανάδειξη του Κάστρου της Άμφισσας

 

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Το Κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας). Ιστορική Διαδρομή – Δυνατότητες και Προοπτική Ανάδειξης», το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δελφών, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της κοινής τους προσπάθειας για την προστασία, ανάδειξη και προβολή του εμβληματικού μνημείου της πόλης.

Είκοσι εξειδικευμένοι επιστήμονες από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και αξιόλογοι τοπικοί μελετητές από όλο το φάσμα της έρευνας (αρχαιολόγοι, ιστορικοί, φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, γεωλόγοι, φυσικοί και οικονομολόγοι) κατέθεσαν στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας το τριήμερο 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2013 τις γνώσεις και τις προτάσεις τους, ως αφετηρία διαλόγου για την περαιτέρω προώθηση του ζητήματος μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου διαρθρωνόταν σε τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ανάλογες συνεδρίες: η πρωινή συνεδρία του Σαββάτου ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων για το Κάστρο, η απογευματινή συνεδρία στη διατύπωση προτάσεων έρευνας, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου και η συνεδρία της Κυριακής στην τουριστική προβολή, τις καλές πρακτικές ανάδειξης άλλων μεσαιωνικών οχυρώσεων και τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου. Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας και την κωδικοποιημένη παρουσίαση των συμπερασμάτων του.


Κοινή διαπίστωση για τους συνέδρους και την Οργανωτική Επιτροπή ήταν ότι η ανάδειξη του Κάστρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά, ως μέρος της ανάδειξης των σημαντικότερων μνημείων της πόλης και του ευρύτερου πολιτιστικού της περιβάλλοντος, και ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από τους συναρμόδιους φορείς για την άμεση εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών ώστε να καταστεί δυνατή η διεκδίκηση χρηματοδότησης από το επόμενο ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ. – Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει η έκδοση του τόμου των Πρακτικών του Συνεδρίου, το υλικό του οποίου σε πρώτο στάδιο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών.

Το Συνέδριο κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εισηγήσεων, τη σφαιρική κάλυψη όλων των ζητημάτων που αφορούν στο θέμα και τον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε με τη συμμετοχή κοινού και εισηγητών. Εξαιρετικές ήταν επίσης οι εντυπώσεις από τις δύο παράλληλες εκδηλώσεις, την εικαστική και φωτογραφική έκθεση με θέμα το Κάστρο και την ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Σπυρίδωνος Λάμπρου «Ο τελευταίος Κόμης των Σαλώνων», οι οποίες διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου δίνοντας την καλλιτεχνική διάσταση του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: