Σελίδες

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας



     Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Φωκίδας. Πιο συγκεκριμένα, στις προθήκες του εκτίθενται προκερματικό χρήμα, κερματόμορφο χρήμα, η νομισματική συλλογή του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, νομισματικοί θησαυροί, νομίσματα των ρωμαϊκών, υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, νομίσματα από τη Βενετοκρατία και τη Φραγκοκρατία, καθώς και νομίσματα από την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ. Τα αρχαιολογικά εκθέματα είναι από Άμφισσα, Κίρρα, Κάλλιο, Λιλαία, Πολύδροσο, Ιτέα, Χρισσό, Αγία Ευθυμία, Ερατεινή, κλπ. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται παραχωρήθηκε από το Δήμο Άμφισσας στο Υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται στο χώρο όπου έλαβε χώρα η Α' Εθνοσυνέλευση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος το 1821.


     Τα ευρήματα στεγάζονται στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Ισόγειος χώρος. Στο χώρο Α κυριαρχούν τα ευρήματα της Φωκικής Κίρρας, όπου εκτίθενται λίθινα εργαλεία, καθώς και μεταλλικά εκθέματα, όπλα, εργαλεία, χρυσά κοσμήματα. Στο χώρο Β εκτίθενται γλυπτά της Αιτωλικής Καλλίπολης, που ανασύρθηκαν λίγο πριν γίνει βυθός της τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Δεσπόζει το άγαλμα της Περσεφόνης (310-290 π.Χ.). Η αίθουσα Γ φιλοξενεί ευρήματα από διάφορες περιοχές της Εσπερίας Λοκρίδας και Φωκίδας. Όροφος. Ο όροφος του μουσείου είναι αφιερωμένος στην Άμφισσα. Τα εκτιθέμενα ευρήματα των ανασκαφών παρουσιάζονται κατά θεματικές ενότητες για να δώσουν μια πλήρη εικόνα της ζωής της πόλης από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους ως το τέλος της αρχαιότητας. Αίθουσα νομισμάτων.

    
     Στη μικρή αίθουσα του ορόφου φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στο θέμα «Συναλλαγές-Νόμισμα». Αποτελείται κυρίως από τη συλλογή νομισμάτων που συγκροτούσε ο ερευνητής Δρόσος Κραβαρτόγιαννος για να τη δωρίσει στο μουσείο της ιδιαίτερης πατρίδας του. Περιέχει επίσης τον «Θησαυρό της Άμφισσας», εύρημα χιλίων νομισμάτων Ε’-Β’ αιώνα π.Χ. Ψηφιδωτά. Τα ψηφιδωτά της Άμφισσας, αντιπροσωπευτικό δείγμα των οποίων εκτίθενται στο υπόστεγο χώρο της αυλής του μουσείου.






Η Νομισματική Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άμφισσας

     Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας στεγάζεται σε ένα αρχοντικό των αρχών του 20ού αι. και στη μόνιμη έκθεσή του φιλοξενεί εκθέματα από την πόλη της Άμφισσας και αρκετές ακόμη θέσεις της Φωκίδας.

     Μία αίθουσα του Μουσείου είναι αφιερωμένη στην ιστορία του χρήματος από τις πρωτόγονες μορφές του έως τις πιο εξελιγμένες, το άυλο και ηλεκτρονικό χρήμα της σημερινής εποχής, φωτίζοντας ποικίλες πτυχές που αφορούν στην οικονομία, την κοινωνική ανθρωπολογία, την ιστορία και την τέχνη.

     H Νομισματική Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άμφισσας συγκροτείται κυρίως από τα νομίσματα της Συλλογής του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, αλλά και ανασκαφικά ευρήματα όπως ο αναθηματικός θησαυρός χάλκινων και σιδερένιων αντικειμένων που χρησίμευαν ως προκερματικά χρήματα από το Ιερό της Δήμητρας στο Πολύδροσο και από τον θησαυρό των 1.000 περίπου κλασικών και ελληνιστικών νομισμάτων που βρέθηκε το 1984 στην Άμφισσα.

      Η Συλλογή περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό νομισμάτων από κάθε σχεδόν εποχή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας παρουσιάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ορισμένα από τα νομίσματα της συλλογής, ανά ιστορική περίοδο.

αρχαία ελληνικά νομίσματα

 

     Κατά την αρχαιότητα, διαφορετικά τμήματα της σημερινής Φωκίδας ανήκαν στην επικράτεια πόλεων-κρατών των Φωκέων, των Οζολών Λοκρών, των Αιτωλών και των Δωριέων. Στα αρχαία νομίσματα της συλλογής, νομίσματα πόλεων-κρατών ή κοινών/συμπολιτειών, αντικατοπτρίζεται το σύνθετο πολιτικό τοπίο της περιοχής, όπως ταυτόχρονα και οι επαφές με άλλες, κοντινές ή μακρινές θέσεις.

ρωμαϊκά νομίσματα

     Η ρωμαϊκή περίοδος στη συλλογή αντιπροσωπεύεται από ορισμένα μεμονωμένα νομίσματα, κυρίως όμως από τον θησαυρό από την περιοχή της Άμφισσας, που εντοπίστηκε πριν από το 1992, με 800 περίπου υστερορωμαϊκές κοπές και «μικρές χάλκινες υποδιαιρέσεις» (νούμμια/mimimi) του 5ου αι. μ.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, στα περισσότερα νομίσματα εικονιζόταν στην εμπρόσθια όψη ο αυτοκράτορας, δαφνοστεφανωμένος ή ακτινοστεφής, με διάδημα ή στέμμα.

βυζαντινά νομίσματα


     Το βυζαντινό τμήμα της συλλογής περιλαμβάνει κοπές σχεδόν όλων των αυτοκρατόρων, καθώς και μεγάλη ποικιλία από υποδιαιρέσεις και εκδόσεις νομισματοκοπείων που λειτούργησαν σε διαφορετικές περιόδους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

λατινοκρατία


     Μετά την Δ΄ Σταυροφορία το 1204, διάφοροι ηγεμόνες της Δύσης διένειμαν μεταξύ τους τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και έγιναν κυρίαρχοι σε ελλαδικά εδάφη, εγκαινιάζοντας την εποχή της Λατινοκρατίας στην Ελλάδα. Η Φωκίδα και η ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, από την Αιτωλία μέχρι τη Βοιωτία, έως το 1311, διαμορφώθηκε σε βαρονία (αργότερα κομητεία) και περιήλθε στην κυριαρχία των Γάλλων των de Stromoncourt (d’Autremencourt), οι οποίοι όρισαν ως έδρα τους την Άμφισσα (τα Σάλωνα) και έκτισαν κάστρο στην ακρόπολή της. Η νέα αυτή ηγεμονία γνώρισε μεγάλη ακμή και διακρίθηκε ανάμεσα στα λατινικά κράτη του ελλαδικού χώρου. Από το 1311 έως το 1397 κύριοι της περιοχής έγιναν οι Καταλανοί, για να ακολουθήσει μακραίωνη οθωμανική κυριαρχία. Την εποχή αυτή, στην περιοχή της σημερινής Φωκίδας κυκλοφορούσαν νομίσματα που έκοψαν σε τοπικά νομισματοκοπεία οι Φράγκοι δυτικοί ηγεμόνες, καθώς και ποικίλα βενετικά νομίσματα, όπως ducati, grossi,soldini, torneselli, soldi,gazette, ως αποτέλεσμα της οικονομικής διείσδυσης της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα νομίσματα αυτά εντοπίζονται είτε μεμονωμένα είτε συγκροτώντας θησαυρούς, πολλές φορές μάλιστα εκατοντάδων τεμαχίων.


Στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου συντάχθηκε στις 15-11-1821 το πρώτο συνταγματικό σχέδιο της Ελλάδας



Πηγή: Delphi Culture 

Δεν υπάρχουν σχόλια: