Σελίδες

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Η ελιά

H ελιά.
86 κείμενα για ένα δέντρο
Εκδόσεις : Νήσος

Η αναφορά στο ελαιόδεντρο είναι αρκετά σύνηθες γεγονός στην ευρωπαϊκή γραμματεία του 19ου και του 20ού αιώνα. Το δέντρο αυτό μάλιστα θα αποτελέσει το έμβλημα της έλξης που ασκεί στους βόρειους λαούς η Μεσόγειος, θα σημάνει τον πόθο για φως και ζέστη, θα γίνει σύμβολο μιας φύσης καλλιεργημένης και προσιτής, συνώνυμο της εγκράτειας και της διαλλακτικότητας, ακόμα και έναυσμα στοχασμού σχετικά με τη χρονική διάρκεια του βίου μας, η οποία είναι πάντα ένα μικρό απόσπασμα του ευρύτερου ιστορικού χρόνου.

Σε αντίθεση προς τα προαναφερθέντα, τα κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας εκφράζουν την καθημερινή, άμεση και βιωματική σχέση του συγγραφέα με το δέντρο της ελιάς, το οποίο είναι σχεδόν πάντοτε ενταγμένο στο φυσικό του περιβάλλον. Εδώ, η σχέση που αναπτύσσεται με την ελιά και τον καρπό της δεν έχει νοσταλγική χροιά. Πολύ περισσότερο έχουμε να κάνουμε με την περιγραφή μιας άμεσης, προσωπικής εμπειρίας, η οποία δεν είναι απαραιτήτως γαλήνια. Εδώ οι μεταφορές είναι πιο νηφάλιες, οι συμβολισμοί πιο απτοί, η σχέση με την ιστορία πιο άμεση.

Στην παρούσα έκδοση έχουν συγκεντρωθεί 86 κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που αναφέρονται στην ελιά. Tην καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης έχει αναλάβει ο φωτογράφος Δημήτρης Στουπάκης 42 φωτογραφίες του οποίου συμπεριλαμβάνονται στον τόμο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ :
Aγγελάκη-Pουκ, Aπολλόδωρος, Aριστοφάνης, Aρτεμίδωρος, Bιργίλιος, Bρεττάκος, Γκούντενμπρουνερ, Eλύτης, Eμπειρίκος, Eντσενσμπέργκερ, Eφταλιώτης, Hρόδοτος, Θεόφραστος, Kαζαντζάκης, Kαίστνερ, Kαλλίμαχος, Kάμαρτιν, Kαμπούρογλου, Kαραβίτης, Kαρυωτάκης, Kάσδαγλη, Λιοντάκης, Λόρκα, Λυσίας, Mαβίλης, Mελέαγρος, Mπούμη-Παπά, Mυριβήλης, Nόουτεμπομ, Nτάρρελ, Oυνγκαρέττι, Παλαμάς, Παπαδιαμάντης, Πασχάλης, Πατρίκιος, Πίνδαρος, Πρεβελάκης, Pίλκε, Pίτσος, Σεφέρης, Σικελιανός, Σίλερ, Tσάτσος, Φριντέλ, Φριτς, Φωκάς, Xάουπτμαν, Xατζόπουλος, Xέιγκαρθ, Xέλντερλιν, Xέρπερτ, Xούχελ

Δεν υπάρχουν σχόλια: