Σελίδες

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Φιλαρμονική Άμφισσας

 

H Φιλαρμονική Άμφισσας ιδρύθηκε το 1924 από το δικηγόρο Τάκη Λύτρα. Η πρώτη της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1926. Αρχικά λειτούργησε ως σύλλογος (αδελφάτο), με μέλη τους Κραβαρτόγιαννο, Τ.Λύτρα, Ασημακόπουλο, Γιδόγιαννο, Πασαγγέλη και Λαλαούνη. Πολύ αργότερα (54-56) περιήλθε στο Δήμο Άμφισσας. Μεσουράνησε στο μεσοπόλεμο και θεωρούνταν από τις καλύτερες μπάντες. Μάλιστα, στο βιβλίο «Η Αθήνα του Μεσοπολέμου» (σελ.145) του Γ.Καιροφύλα των Εκδόσεων Φιλιππότη (Αθήνα, 1988) αναφέρεται, με βάση τον τύπο της εποχής, πως ο Δήμος Αθηναίων έκανε ανεπιτυχή απόπειρα να παρουσιάσει φιλαρμονική ισάξια αυτής της Άμφισσας.
Η μπάντα, εκτός των υπηρεσιών του τέως Δήμου Άμφισσας, παίρνει μέρος σε φεστιβάλ φιλαρμονικών ανά την Ελλάδα και στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει κλασικά κομμάτια, μέρη από όπερες και οπερέτες, καθώς κι ελληνικό ποικίλο πρόγραμμα. Απαρτίζεται περίπου από εξήντα (60) μέλη, παλαιούς και νέους μουσικούς, από το σημαντικό σε αριθμό φυτώριό της. Την μπάντα διευθύνει από το 1997, ο μαέστρος Πάνος Βασιλείου.

 


Στο παρελθόν η Φιλαρμονική της Άμφισσας είχε συμμετοχές σε εορτές πέρα από τα σύνορα του Νομού Φωκίδας, όπως το Καρναβάλι της Πάτρας, οι εορτασμοί για την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, φεστιβάλ φιλαρμονικών στη Δράμα, συναυλίες στην Κυπαρισσία και την Αθήνα. Παράλληλα κάθε χρόνο παρουσιάζει κλασικό ρεπερτόριο στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας ενώ είναι πάντα παρούσα στα «Φωκικά», εκδηλώσεις του άλλοτε Δήμου Άμφισσας και πλέον της Δ.Ε. Άμφισσας. Μάλιστα, στο Καρναβάλι της Πάτρας έχει βραβευθεί στο παρελθόν ως η καλύτερη φιλαρμονική. Επίσης στο παρελθόν κάλυπτε όλες τις εκδηλώσεις της Φωκίδας. 







25 Μαρτίου 1972


Δεν υπάρχουν σχόλια: